ESports

ESports eli kilpapelaaminen on räjähdysmäisesti kasvanut elektronisen urheilun muoto. Esportsin suosion kasvun myötä lajista on nyt mahdollista lyödä vetoa kansainvälisillä vedonlyöntitoimistoilla.

Missä ESportista voi lyödä vetoa?

ESports-veikkaus on helpointa netissä, sillä useat kansainväliset peliyhtiöt tarjoavat virtuaaliurheilun kohteita sivuillaan. Alapuolella näkyvästä taulukosta löydät parhaat pelisivustot ESports-vedonlyöntiin.

E-sports vedonlyönti on uusi ilmiö vedonlyöntimarkkinoilla

Esports on vielä verrattaen uusi ilmiö vedonlyöntimarkkinoilla. Kun videopelaaminen miellettiin ennen vain harrastukseksi – ovat sen vaatimukset kasvaneet viime vuosina ammattilaisurheilun tasolle. Tämä on tarkoittanut myös palkinto- ja sponsorirahojen massiivista kasvua ja isoimpien turnausten palkintorahat ovat tänä päivänä jopa miljoonia dollareita.

Suomalaiset pelaajat ovat menestyneet lajissa viime vuosina erinomaisesti ja miljoonatuloille on yltänyt jo useampikin suomalaispelaaja.

Miljoonista puhutaan myös silloin, kun keskustellaan lajin seuraajamääristä. Miljoona ja miljoonat katsojat seuraavat isoja peliturnauksia, joita striimataan suorina lähetyksinä esimerkiksi Twitchin kautta.

ESportsin etuna vedonlyöjälle on se, että vedonlyöntiyhtiöiden kertoimenlaskijat eivät tunne lajia vielä yhtä hyvin, kuin vaikkapa perinteisiä jalkapallokohteita. Tämä avaakin oivia mahdollisuuksia lajin seuraajalle löytää mehukkaita ylikertoimia.

Suosituimmat ESports-pelit ovat CS:GO, Dota 2, League of Legends ja Starcraft 2. Pelit eroavat merkittävästi toisistaan, joten ne tarjoavat hyvin erilaisia peli-ideoita. Etenkin CS:GO betting on kasvava vedonlyönnin muoto E-sportsin parissa.

Vedonlyönnissä ESports on kuitenkin vielä lastenkengissä ja yleisimmät vetomuodot ovat simppeli voittajavedot ja yli / alle -vedot.

Vinkkejä ESports vedonlyöntiin

ESports-vedonlyönnin perusperiaatteet ovat samat, kuin missä tahansa muussakin vedonlyönnissä: tunne laji ja joukkueet. Eri peleissä pätevät eri lainalaisuudet. Esimerkiksi CS:GO:ssa yksittäisen pelaajan merkitys joukkueen menestykselle on huomattavasti suurempi kuin joukkuestrategiaan perustuvissa Dota 2:ssa ja League Of Legendsissa.

Onko kyseessä LAN vai Online -peli?

ESports-ottelut pelataan joko LAN- tai online -verkossa. LAN on paikallisverkko, joka minimoi verkkohyökkäyksen riskin. Isot turnaukset pelataan pääasiassa aina LAN-verkon kautta, joten niiden veikkaaminen on huomattavasti turvallisempaa kuin online-otteluiden.

Lisäksi LAN-otteluissa huijaaminen on merkittävästi hankalampaa kuin onlinessa. LAN-otteluissa pelaajien koneita valvotaan jatkuvasti, jolloin esimerkiksi erilaisten apuohjelmien käyttäminen ei ole mahdollista.

Täysin aukoton systeemi ei kuitenkaan ole, sillä CS-pelaaja KQLY käytti vuonna 2014 useamman kuukauden ajan huijausohjelmaa, joka avusti joukkueen suurturnauksen voittoon. Kyseinen pelaaja bannattiin lopulta lajista ikuisesti.

Tarkkaile joukkueiden kuntoa ja strategiaa

Elektronisessa urheilussa joukkueiden ja pelaajien tasoerot voivat olla isoissakin turnauksissa merkittäviä. On hyvä tarkkailla joukkueiden kuntoa ja yllätyspotentiaalia turnausten alkukierroksilla, sillä osa joukkueista pystyy yllättämään vastustajiaan strategisilla muutoksilla viime hetkellä.

ESportsin suurnturnauksissa suursuosikit menevät yleensä pitkälle, mutta jättiyllätyksiäkin nähdään – juuri rohkeiden taktisten peliliikkeiden ansiosta.

Pelaajamuutokset sekoittavat pakkaa

Yhdenkin pelaajan lähtö tai siirtyminen joukkueeseen voi sekoittaa joukkueen pakkaa etenkin ensimmäisissä turnauksissa. ESports on strateginen joukkuepeli, joka vaatii usein vuosien yhteistä harjottelua, jotta joukkueella on mahdollisuus päästä pelin absoluuttiselle huipulle. Tarkkaile siis joukkueiden pelaajamuutoksia huolellisesti!

Yksi vai useampi pelikierros?

ESportissa törmää usein termeihin Bo1, bo2, bo3, bo5. Näillä tarkoitetaan, ratkeaako kamppailu parasta yhdestä, kahdesta, kolmesta vai viidestä -menetelmällä. Tällä voi olla todella suuri merkitys ottelun lopputuloksen kannalta, sillä yksittäisessä ottelussa mikä tahansa joukkue voi yllättää suursuosikinkin.

Paras viidestä -menetelmällä pelattaessa suosikit yleensä jyräävät lopulta voittooon.

Elektroninen urheilu tiivistettynä

Elektroninen urheilu on kasvava vedonlyöntimuoto, jonka esimerkiksi vedonlyöntiyhtiö Unibet on ottanut näkyvästi listoilleen. Vaikka pelivalikoima on vielä varsin kapea, niin lajin aktiivinen seuraaja voi löytää todella rahanarvoisia pelikohteita kertoimenlaskijoiden virhearvioista johtuen.

Mieti näitä ennen Esports-vetojen asettamista:

  • Onko markkina tai kertoimenlaskija ylireagoinut aiempiin tapahtumiin?
  • Millä joukkueella on yllätyspotentiaalia? Onko joukkue kyennyt yllättämään vastustajiaan aiemmin?
  • Amatöörijoukkueiden esitykset ovat usein epätasaisia – panosta ammattijoukkueisiin

Kirjoittaja

Joni Oinonen

Bio

Joni on toiminut kansainvälisellä rahapelialalla jo vuodesta 2015 saakka. Vedonlyöntisivustot ja suomalaiset nettikasinot ovat sen sijaan kuuluneet Jonin kiinnostuksen kohteisiin jo yli 20 vuoden ajan. Vedonlyönnissä hän keskittyy etenkin jalkapallon vedonlyöntin sekä F1-vedonlyöntiin. Joni on Veikkauskertoimet.comin päätoimittaja.